În perioada 18-19 mai 2021, Institutul Român pentru Pace (PATRIR), în parteneriat cu peste 15 instituții și organizații neguvernamentale, organizează „Cluj Forum 2021”, o platformă de dezbatere asupra experiențelor și perspectivelor, inițiativelor de succes și bune practici pentru problemele comunitare ale tinerilor din ClujEvenimentul va avea loc online, pe parcursul a două zile, și își propune să creeze un context care să aducă împreună cei mai relevanți actori sociali în domeniul educației incluzive și al bunăstării tinerilor, prin ateliere destinate beneficiarilor, discuții cu publicul și prezentări.

Tinerii sunt de multe ori o categorie vulnerabilă, uneori pentru că nu au acces la informații, nu pot încă discerne suficient sau sunt izolațiCondițiile economice și sociale pot, de asemenea, afecta nivelul lor de implicare civicăCluj Forum 2021 își propune să ofere un spațiu de discuție despre prevenirea diferitelor fenomene negative în rândul adolescenților (bullying, discriminare, abandon școlar, abuz de droguri) și despre încurajarea  unui rol social activ încă din adolescență.  

Înscrieți-vă folosind formularul de înregistrare pentru a avea acces la prezentări și ateliere.

Cui se adresează Cluj Forum 2021?

Cluj Forum 2021 se adresează publicului larg interesat de tema educației și bunăstării tinerilor, profesioniștilor (reprezentanți ai ONG-urilor, psihologi, asistenți sociali, lucrători de tineret, consilieri școlari, etc.), tinerilor (14-25 de ani), profesorilor, educatorilor și părinților 

Care sunt temele care vor fi abordate în cadrul evenimentului Cluj Forum 2021?

În ateliere destinate beneficiarilor, discuții cu publicul și prezentări, reprezentanți ai organizațiilor și instituțiilor din Cluj vor aborda:

transformarea școlilor din Cluj în spații incluzive și deschise spre diversitate

prevenirea discriminării și a comportamentului de bullying

gestionarea sănătoasă a emoțiilor, relațiilor și problemelor cu care ne confruntăm zi de zi

îmbunătățirea stării de bine prin dezvoltarea comportamentelor de grijă față de sine și ceilalți

Puteți participa la mai multe sesiuni, în funcție de interesele dumneavoastră! Consultați programul integral al evenimentului:

Sesiuni deschise publicului larg

18 mai 2021 - Ziua I

10:00 - 10:15

10:15 - 10:30

10:30 - 11:00

11:00 - 11:45

12:00 - 13:00

13:30 - 15:00

16:00 - 17:30

16:00 - 18:00

BUN VENIT LA CLUJ FORUM 2021
Facilitator: Oana Marchis (PATRIR)

CO-DESIGNING-UL INIȚIATIVEI OURCLUJ: COLABORARE PENTRU BUNĂSTAREA TINERILOR
Facilitator: Nadina Pantea (Fundația Botnar)

BUNE PRACTICI ÎN SUSȚINEREA EDUCAȚIEI INCLUZIVE
Facilitatori: Marinela Marc, Luminița Chicinaș, Amalia Gurzău (Inspectoratul Școlar Județean)

FACTORI DE RISC ÎN ADOPTAREA COMPORTAMENTULUI DELINCVENT DE CĂTRE TINERI
Facilitator: Simina Cozariz-Faur (Serviciul de Probațiune Cluj)
Sesiunea are ca țintă trecerea în revistă a principalilor factori de risc implicați în adoptarea comportamentului delincvent de către tineri. Conștientizarea elementelor care vulnerabilizează tinerii în privința încălcării normelor legale este un pas esențial în elaborarea mijloacelor de prevenire și de combatere a fenomenului infracțional în rândul acestora. Vă invităm să gândim împreună soluții pornind de la cauzele problemelor tinerilor din comunitatea noastră!

AGORA: FORUMUL PROFESIONIȘTILOR DIN CLUJ – GRUPURI DE DISCUȚIE
Facilitatori: TBC

INTERNATIONAL EXPERIENCES IN CLUJ: LIFE, INCLUSION AND COMMUNITY IN CLUJ FROM THE CLUJ INTERNATIONAL WOMEN’S CLUB
Facilitatori: TBC (Cluj International Women s Club)
The session will include brief inputs, open discussion, and practical working groups to discuss together participants’ experiences living in Cluj and what can be done to help international citizens in Cluj – from addressing education needs of children and inclusive education to connecting across cultures, engaging in community activities, and fostering community together.

RELAȚII (NE)SĂNĂTOASE – ATELIER INTERACTIV
Facilitator: Katalin Moscu, Ana Tamas (Asociația CARE – Cetățeni Activi pentru Relații Etice)
Asociația CARE ne propune un atelier interactiv în care vor fi prezentate o serie de situații sub forma unor scenete, participanții urmând să evalueze interacțiunea dintre protagoniști, dar și să discute și să dezbată împreună. Vor fi identificate interacțiunile problematice și vor fi oferite, totodată, alternative sănătoase sub forma reinterpretării dialogurilor. Scopul sesiunii este acela de a crește gradul de conștientizare cu privire la dezvoltarea inteligenței emoționale și a relațiilor sănătoase.

INTERNATIONAL PERSPECTIVES ON CLUJ –VIEWS ON CLUJ BY THE CLUJ INTERNATIONAL COMMITTEE
Facilitator: TBC (Cluj International Committee) *sesiune în limba engleză
The session will include brief inputs, open discussion, and practical working groups to discuss together participants visions for the future of Cluj – and how to make them a reality.

19 mai 2021 - Ziua II

10:00 - 10:15

10:15 - 11:00

11:00 - 12:30

12:30 - 13:30

15:30 - 18:30

BUN VENIT ZIUA 2!
Facilitator: Gina Pop (Inspectoratul de Poliție Județean Cluj)

INCLUZIUNEA – PREMISA UNUI PROCES INSTRUCTIV – EDUCATIV EFICIENT ÎNTR-O COMUNITATE MULTICULTURALĂ
Facilitatori: Violeta Ilea-Bonda, Ella Fertea

FORME DE CYBER-BULLYING ȘI AGRESIUNE ONLINE ÎN RÂNDUL ADOLESCENȚILOR ROMÂNI – DATE DIN CERCETARILE EU KIDS ONLINE, EUROPEAN INSTITUTE FOR GENDER EQUALITY ȘI PRIETENI 2.0
Facilitatori: Monica Barbovski, Anca Velicu (Digital Lives. Research Education and Intervention)

REDUCEREA PREJUDECĂȚILOR ȘI DECALAJELOR PRIN ACTIVITĂȚI INTERCULTURALE
Facilitatori: Alex Bogus, Selma Dragoș, Claudia Demeter (Centrul Cultural Clujean & Școala Gimnazială “Traian Dârjan” Cluj-Napoca)

EXPERIENȚE
Invitați: Cami Gui, Nadina Pantea, Florin Moroșanu, Alina Mirt, Andrada Sorca

 

Sesiuni pentru tineri

18 mai 2021 - Ziua I

13:30 - 14:30

15:00 - 16:00

16:00 - 17:00

CUM PRIVIM SĂNĂTATEA MINTALĂ?
Facilitatori: Cristina Mariș, Alexandrina Sabău, Ioana Meșterelu (Fundația Inocenți)
În acest atelier vom încerca să conturăm împreună imaginea sănătătații mintale așa cum este ea trăită și simțită, discutăm liber și curios. Este sănătatea mintală o caracteristică fluidă și fiecare dintre noi putem sa ne schimbăm “poziția” pe axa sănătății mintale în funcție de o mulțime de lucruri din viața noastră? Vom descoperi care sunt lucrurile care pot să ne schimbe poziția pe axă și cât de complexă e sănătatea mintală de fapt.

ÎN CONVERSAȚIE CU EMOȚIILE NOASTRE
Facilitatori: Cristina Mariș, Alexandrina Sabău, Ioana Meșterelu (Fundația Inocenți)
De multe ori când ne gândim la diferite emoții, tindem, din obișnuință și fără să vrem, să le punem în categoriile “pozitiv” sau “negativ”. În acest atelier membrii echipei Fundației își propun să flexibilizeze aceste etichete. Vom discuta astfel despre faptul că fiecare emoție a noastră exprimă nevoi pe care le avem și ne poate ghida compotamentul spre împlinirea acestor nevoi, dar poate ajunge și să nu ne mai fie de folos în anumite situații. Întrebarea este, deci, „cum și până la ce punct ne este utilă fiecare emoție pe care o putem simți?” 

CE ESTE BULLYING-UL ȘI CUM PUTEM SĂ ÎL COMBATEM?
Facilitator: Ioana Bozan, Raluca Târnoveanu (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj)
Sesiunea va dezbate un subiect foarte des întâlnit, respectiv Bullying-ul. Vom încerca împreună să dăm o definiție a acestui fenomen, cum îi afectează pe cei direct implicați dar și pe cei din jurul lor, care sunt efectele pe termen scurt și lung, în ce moduri se poate manifesta bullying-ul și cel mai important, ce putem face fiecare dintre noi pentru a-l combate.
 

19 mai 2021 - Ziua II

14:00 - 15:00

15:00 - 17:00

18:00 - 20:00

CUM SĂ NE CREȘTEM STAREA DE BINE?
Facilitatori: Cristina Mariș, Alexandrina Sabău(Fundația Inocenți)
În cadrul acestuia ne propunem să discutam despre cum putem face față greutăților cu care ne confruntam în diferite momente ale vieții. Vorbim despre reziliență, despre cum putem să ne folosim abilitățile și resursele interioare pentru a trece cu bine prin stări și evenimente dificile nouă.

ADOLESCHANCE
Facilitatori: Anamaria Lazaruc, Delia Cristina Rosca (Asociația Beyond)
Prin facilitarea unui proces de coaching de grup – Coaching Circle – în cadrul caruia fiecare dintre participanți va fi atât coach, cât și coachee, se favorizează astfel crearea unui spațiu de suport mutual și de încredere. Coaching circle poate reprezenta o înțelegere mai profundă a ceea ce se întamplă într-o relație sau într-o situație, implicit asertivitate crescuta și incluziune. Soluțiile găsite împreună sunt mai bogate în sens și procesul înseamnă astfel mai multă…distracție.

VIITORUL MEU ESTE ÎN MÂINILE MELE
Facilitatori: Madalina Gorgan, Victor Dinica (Simplon România)
Acesta este un atelier de empowerment în cadrul căruia trainerii le vor oferi adolescenților aflați sub supravegherea Serviciului de Probațiune mai multe informații despre rolul tehnologiei și a abilităților digitale pe piața muncii.

Sesiuni pentru părinți

18 mai 2021 - Ziua I

13:30 - 15:00

15:00 - 16:30

17:00 - 19:00

RISCURILE TEHNOLOGIEI DIGITALE – CE TREBUIE SĂ ȘTIU CA PĂRINTE?
Facilitator: Daiana Ilaș (Asociația Preventis)
Sesiunea se adresează părinților preocupați să afle mai multe despre modul în care tehnologia digitală influențează dezvoltarea copiilor, riscurile tehnologiei digitale, despre soluțiile pe care le pot implementa pentru a preveni efectele negative sau dependența de tehnologie digitală, dar și despre soluții implementate de către alți părinți în vederea gestionării eficiente a tehnologiei digitale de către copiii lor.

PĂRINȚII, ADOLESCENȚII ȘI ALCOOLUL
Facilitator: Viorelia Bîrlădeanu (Asociația Preventis)
Sesiunea va fi susținută de Viorelia Bîrlădeanu, coordonatoarea programelor de prevenire a abuzului de droguri și a dependențelor în cadrul Asociației Preventis, și va avea o durată de o oră și jumătate, ultima parte fiind rezervată pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri, pentru a fi cât mai aproape de interesele și nevoile tuturor celor participanți, ca părinți de adolescent.

ACCESUL LA INFORMAȚIE ȘI PROTEJAREA COPIILOR ÎN MEDIUL ONLINE
Alexandru Bodea (Simplon România)
În era în care orice informație este la un click distanță, părinții au nevoie de pregătire și abilități digitale pentru a-și ajuta copiii în procesul de filtrare a informațiilor și siguranța lor în mediul online. Copiii au nevoie să acceseze informațiile din mediul virtual, însă noi, adulții, suntem datori să-i protejăm de pericolele de pe Internet. Această prezentare are ca scop să ofere părinților modalități și unelte digitale cu ajutorul cărora să îi protejeze pe copii și să monitorizeze activitatea lor online astfel încât să îi ajute în procesul educațional și cel recreativ.

 

19 mai 2021 - Ziua II

14:00 - 15:00

RECOMANDĂRI PENTRU IDENTIFICAREA CONSUMULUI DE DROGURI ȘI GESTIONAREA SITUAȚIILOR DE CRIZĂ IN FAMILIE
Facilitatori: EugenSzabo, Raluca Bacaoanu, Loredana Pod (Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj)
Sesiunea își propune să ofere părinților o serie de recomandări și informații care să-i ajute să identifice semnele și simptomele consumului de droguri și recomandări referitoare la pași de urmat în cazul unei situații de consum confirmate.

Sesiuni pentru profesori

18 mai 2021 - Ziua I

13:30 - 15:00

17:00 - 18:00

LEAD THE FUTURE (INTERVENTION FOR TEACHERS)
Facilitator: Paul Bercea (*sesiune în limba engleză)
The ‘Lead the future’ training is an intervention program school that uses video to enable teachers to grow their communication skills, enrich their relationships with students and lead the students towards becoming the leaders of the future.

RECOMANDĂRI PENTRU IDENTIFICAREA CONSUMULUI DE DROGURI ȘI GESTIONAREA SITUAȚIILOR DE CRIZĂ IN ȘCOLI
Facilitatori: Szabo Eugen; Bacaoanu Raluca; Pod Loredana (Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj)
Sesiunea își propune să ofere cadrelor didactice o serie de recomandări și informații care să-i ajute să identifice semnele și simptomele consumului de droguri și recomandări referitoare la pași de urmat în cazul unei situații de consum confirmate.

19 mai 2021 - Ziua II

14:00 - 17:00

DEZVOLTAREA SOCIO EMOȚIONALĂ A ADOLESCENTULUI
Facilitator: Paula Nuțaș (Organizația Minte Forte) În această sesiune vom discuta despre instrumente pentru dezvoltarea socio-emoțională a adolescenților, aspecte de ținut minte în lucrul cu adolescenții și în implementarea diferitor instrumente (activități de dezvoltare socio-emoțională). Vom adopta o abordare experiențială, trecând împreună printr-un exercițiu ce poate fi folosit cu elevii în sala de clasă, vom reflecta la utilitatea instrumentului și la aspecte ce trebuie luate în considerare atunci când dorim să folosim instrumentul într-o manieră flexibilă cu grupuri diferite în contexte diferite. Participanții vor dobândi o grilă de reflecție și implementare ce îi va ajuta să folosească mai eficient diverse instrumente pentru dezvoltarea socio-emoțională a adolescenților.

17:00 - 19:00

LIDER PENTRU VIITOR (PROGRAM PENTRU PROFESORI)
Facilitator: Paul Bercea
În această sesiune, cadrele didactice vor afla mai multe despre programul „Lideri pentru viitor” , program de intervenție care folosește video care a le permite profesorilor să își dezvolte abilitățile de comunicare, să își îmbogățească relațiile cu elevii și să îi conducă pe elevi spre a deveni liderii viitorului.

Sesiuni pentru alți specialiști

19 mai 2021 - Ziua II

14:00 - 15:30

15:30 - 17:00

DESPRE DROGURI – PENTRU SPECIALIȘTI CARE LUCREAZĂ CU ADOLESCENȚI VULNERABILI

Facilitatori: Viorelia Bîrlădeanu (Asociația Preventis)
Acest webinar se adresează specialiștilor (asistenți sociali, psihologi, psihopedagogi, părinți sociali, educatori sau alte tipuri de specialiști aflați în contact direct cu adolescenți vulnerabili) care doresc să aibă un rol activ în prevenirea și intervenția timpurie a problemelor asociate cu consumul de droguri la adolescenți. Webinarul abordează amploarea fenomenului și tipurile de droguri care se consumă în România, factorii de risc asociați cu debutul/menținerea consumului la adolescenți, semnele directe și indirecte de consum care pot fi observate, factori preventivi și proceduri de intervenție timpurie.

“AGENDA CLUJEANĂ 2021”- CONSULTARE PUBLICĂ PE PROPUNERILE PARTENERILOR PRIVIND BUNĂSTAREA TINERILOR ȘI EDUCAȚIA INCLUZIVĂ ÎN CLUJ-NAPOCA
Facilitatori: TBC

 

Cine sunt partenerii și organizatorii evenimentului Cluj Forum 2021?

Evenimentul este co-organizat de instituțiile publice relevante, împreună cu reprezentanții societății civile, organizații neguvernamentale a căror activitate se concentrează pe educația incluzivă și pe bunăstarea tinerilor din Cluj-Napoca. Printre instituțiile și organizațiile care vor susține prezentări și ateliere pe parcursul celor două zile se numără: Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Serviciul de Probațiune ClujAsociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog – Cluj, Departamentul de Sănătate Publică – Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, Institutul Român pentru Pace, Fundația BotnarCentrul Cultural Clujean, Organizația Minte Forte, Asociația Preventis, Fundația Inocenți, Simplon România, Paul Bercea (trainer), Asociația CARE – Cetățeni Activi pentru Relații Etice, Asociația Beyond, Digital Lives – Platforma pentru Cercetare, Educație și Intervenție. 

Evenimentul este susținut de partenerii Meselor Rotunde Clujene, inițiativă dezvoltată în cadrul proiectului european CHAMPIONs, care propune acțiuni concertate împotriva polarizării sociale și a extremismului în România, Polonia, Ungaria și Germania. Direcția locală principală urmărită în cadrul acestui proiect în Cluj a fost încurajarea colaborărilor instituționale locale pentru un climat social pozitiv și creșterea încrederii publice.