Abordarea radicalizării, extremismului, știrilor false și urii în România

Situația noastră de azi; Domeniul „Ce se face” în România;
Îmbunătățirea politicii și practicii; Soluții și direcții viitoare

Data (vor fi confirmate ulterior): 7 și 8 Aprilie
Locul de desfășurare: Național - Online

Abordarea radicalizării, extremismului, știrilor false și urii în România este prima conferință națională de acest gen din România, care va reuni comunitatea experților și academicienilor de seamă, a reprezentanților politici, a organizațiilor societății civile, a practicienilor din prima linie, a autorităților guvernamentale naționale, locale și a instituțiilor care lucrează pentru abordarea fenomenelelor și dinamicii radicalizării, a extremismului în creștere, știrilor false și „urii” din România. Conferința națională va avea loc online și va include o serie de ateliere de lucru, seminarii, studii de caz, forumuri de practicanți și prezentări de la experți, instituții guvernamentale naționale și locale, organizații ale societății civile și proiecte ale Comisiei Europene implementate în România.

Conferința va fi organizată în comun de instituții locale și naționale active în acest domeniu, inclusiv organe guvernamentale și ministere, universități, organizații ale societății civile și agenții de aplicare a legii. Scrisorile de invitație către co-sponsori și organizatori ai conferinței sunt acum trimise. Organizațiile și instituțiile active în combaterea radicalizării, a discursului instigator la ură, a extremismului și a știrilor false din România și care ar dori să fie implicate în calitate de co-organizatori / susținători ai conferinței sunt invitați să contacteze [email protected].

Ce face acest eveniment excepțional și unic?

Conferința națională are loc într-un moment în care discursurile instigatoare de ură, extremismul, radicalizarea și știrile false sunt în creștere în România – o provocare în continuă evoluție, adresată de mulți actori și instituții, dar la care nu există încă o soluție clară. Conferința va adopta o abordare de colaborare participativă cu multi-părți interesate „în întregul domeniu”, care va reuni practicieni, experți, factori de decizie politică, instituții guvernamentale, ONG-uri, universități și agenții de aplicare a legii din toată țara. De asemenea, va include prezentări de la toate proiectele sprijinite de Comisia Europeană care au inclus implementarea la nivel local / național în România în acest domeniu. Sesiunea va adresa:

  • problemele din România, inclusiv dinamica, factorii și complexitatea a ceea ce se întâmplă în domeniu;
  • „subdomenii” specifice, de la ascensiunea extremei drepte în țară până la ura împotriva minorităților etnice și a
    anumitor comunități; misoginism, gen și extremism în România; amploarea și impactul știrilor false; și mai mult;
  • soluții. Conferința se va concentra pe soluții – practica actuală, abordări inovatoare, lecții din proiecte și inițiative
    locale și naționale

Conferința va fi organizată pentru a fi extrem de practică, dinamică și atrăgătoare – incluzând forumuri pentru practicieni, unde practicienii din toată țara își vor împărtăși lecțiile și experiențele și vor identifica recomandări cheie pentru politici și practici și modul în care ne putem îmbunătăți activitatea în viitor. De asemenea, se va pune accent pe programul constructiv – mai degrabă decât să ne concentrăm doar pe „provocările” pe care le abordăm, să lucrăm spre a construi o societate mai incluzivă, autentic democratică și „sănătoasă” în România – inclusiv sănătos social, cultural, educațional , mass-media și spațiul politic din țară – ceea ce poate contribui la depășirea unora dintre condițiile și factorii care determină extremismul și polarizarea socială.

Conferința, care va fi organizată online, va folosi pe deplin instrumentele și tehnologiile online inovatoare pentru a permite implicarea, participarea activă și pentru a încuraja o comunitate de învățare și bazată pe practică în domeniu în România.

Pentru mai multe informații, pentru a participa, pentru a afla cum organizația, instituția, ministerul sau universitatea dvs. poate deveni partener sau co-organizator al conferinței sau pentru a vă înregistra, vă rugăm să contactați [email protected].

Parteneri & susţinători:
Prezentare generală, informații & invitație

Abordarea radicalizării, extremismului, știrilor false și a urii în România vine într-un moment pivotal în România. Va fi primul și cel mai mare eveniment de acest gen din țară. Acesta va reuni experți, practicieni, ministere și agenții guvernamentale locale și naționale, forțe de ordine, organizații ale societății civile, cadre universitare, fundații și multe altele. Se va concentra pe „stadiul de ultimă generație” al cunoașterii și înțelegerii problemelor din România, ceea ce se face pentru a le aborda, lecții din experiență și colaborare multisectorială pentru identificarea direcțiilor și recomandărilor pentru îmbunătățirea politicii și a practicii. Conferința națională va include discuții cu grupuri de lucru, ateliere de lucru, briefinguri și prezentări, forumuri ale ‘practicienilor’, împărtășirea experiențelor și învățarea din proiecte și studii de caz – fiind extrem de interactivă, practică, antrenantă și participativă.

Conferința Națională este un eveniment organizat în colaborare. Agenții, instituții, universități și organizații de top din România se reunesc pentru a pregăti, planifica și găzdui în comun Conferința – în calitate de partenere.

Cine poate fi partener?

Ministere ale Guvernului; Autoritățile, agențiile și instituțiile administrației publice naționale și locale; Agențiile de aplicare a legii; Universități; Consiliu de experți; Fundații; ONG-uri și organizații ale societății civile; Fundații; Organizații studențești și de tineret. Dacă sunteți interesat să deveniți partener, dar nu sunteți sigur dacă sunteți eligibil, vă rugăm să ne scrieți la [email protected] cu o scurtă descriere a instituției dvs. și cu motivația pentru a deveni partener.

Ce înseamnă să fii partener?

Există două tipuri de parteneriat – organizatori și parteneri care oferă sprijin.

Parteneri organizatori

Partenerii organizatori vor ajuta la identificarea și / sau organizarea de sesiuni și evenimente, vor recomanda vorbitori și pot contribui la implicarea activă în organizarea de ateliere și sesiuni de conferințe (cel puțin una sau mai multe în funcție de alegerea lor).

Parteneri de sprijin

Partenerii de sprijin susțin viziunea și scopul conferinței și vor contribui la promovarea ei prin rețelele și canalele lor, neasumându-și roluri de organizare activă.

Fără costuri financiare pentru parteneri

Nu există costuri financiare pentru parteneri. Conferința este organizată în contextul ‘Do One Brave Thing’, CHAMPIONS și PARTICIPARE, Proiecte susținute de Comisia Europeană în România.

Informatii suplimentare

For any questions or additional information please write to the Conference Secretariat at [email protected].

Șablon pentru Parteneri

Dacă sunteți interesat să fiți partener organizator sau de sprijin pentru Conferința Națională privind Abordarea Radicalizării, Extremismului, a Știrilor False și a Urii din România (7 și 8 aprilie 2021), vă rugăm să completați Formularul pentru Parteneri.

Formular pentru Parteneri